Noticia27/03/2024

El projecte Fita de Càritas Arxiprestal de Manresa, un exemple de dignificació del treball de la llar

Aquest programa pretén ajuntar persones migrades amb necessitat de feina i famílies que necessiten cuidadors per a gent gran i ajuda en les feines domèstiques

L’any 2005 Càritas Arxiprestal de Manresa va posar en marxa un projecte d’inserció laboral enfocat a acompanyar a persones que volen accedir a una feina en l’àmbit del treball a la llar. Aquesta iniciativa, anomenada actualment projecte Fita, ha esdevingut un cas d’èxit que ha ajudat a més de 350 persones migrades, majoritàriament dones, a trobar feina i evitar quedar excloses del mercat laboral i, al mateix temps, poder regularitzar la seva situació legal i administrativa.

El projecte Fita té com a objectiu formar a persones migrades perquè sàpiguen cuidar avis, cuinar i fer la neteja, i posar-los en contacte amb famílies que necessiten ajuda i volen contractar treballadores de la llar. L’objectiu de Càritas amb aquest programa és, també, dignificar una feina que sovint és infravalorada per la societat, quan en realitat és molt necessària. Per aquest motiu, la formació del projecte Fita és transversal: a més de les tasques del treball de la llar també s’aprenen riscos laborals, medi ambient, noves tecnologies, igualtat de gènere i dret en l’entorn laboral, així com l’aprenentatge de la llengua catalana per afavorir la integració a l’entorn.

Aquest programa d’inserció laboral ha estat àmpliament reconegut socialment: l’any 2023 el festival de cinema social de Catalunya, Clam, va atorgar-los el premi Pere Casaldàliga a la solidaritat, un reconeixement honorífic a una entitat o persona que, per la seva obra o actitud, ha contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles i les persones sigui un fet i no tan sols un desig.