Noticia05/09/2022

El Papa felicita Càritas pel seu 75è aniversari i recorda que “l’Amor és el llenguatge que més ens uneix”

Convida a posar-se "davant de les persones que estan trencades per obrir amb elles camins de restauració"

El Papa Francesc ha rebut aquest migdia en audiència el Consell General de Càritas Espanyola amb motiu del 75è aniversari de la seva fundació. Durant la trobada, que ha tingut lloc a la Sala del Consistori del Palau Apostòlic, el Sant Pare va recordar que “la Caritat, l’Amor amb majúscules, és el tret més essencial de l’ésser humà i per això el llenguatge que més ens acomuna”.

“Si Crist ens crida a la comunió amb Déu i amb el germà, el vostre esforç s’encamina precisament a reconquerir aquesta unitat de vegades perduda en les persones i en les comunitats”, va assegurar. En el seu breu missatge de felicitació, Francisco va reflexionar sobre els principals reptes que s’ha plantejat la institució en aquests tres quarts de segle: “treballar des de les capacitats i les potencialitats acompanyant processos”, “realitzar accions significatives” i “ser l’acció de la comunitat eclesial”.

“Entregar la pròpia vida”

Sobre el primer d’aquests desafiaments, el Papa va recordar que “no són els resultats els que ens mouen”, sinó “posar-nos davant d’aquesta persona que està trencada, acollir-la i obrir per a ella camins de restauració, de manera que pugui trobar-se a si mateixa, sent capaç, malgrat les seves limitacions i les nostres, de buscar el seu lloc i d’obrir-se als altres i a Déu”. “L’únic moment en què és lícit mirar una persona de dalt a baix és per ajudar-la a aixecar-se”, subratlla. En relació a l’esforç de Càritas per “realitzar accions significatives”, el Sant Pare va convidar a “entregar la pròpia vida”, ja que la Caritat no tracta de “gestos que busquen sortir del pas”, sinó d’oferir a les persones “una porta oberta cap a una vida nova”. “El Senyor ens proposa ser ferment d’un regne de justícia, d’amor i de pau”, apunto.

Sobre la missió de Càritas de “ser  llit de l’acció eclesial”, Francisco va recordar que la Caritat “no és simplement una gestió ordenada dels recursos, o un espai en el qual poder descarregar la responsabilitat d’aquesta delicada missió eclesial”, sinó ser “aquesta mà estesa que és Crist quan nosaltres l’oferim al que ens necessita, i alhora ens permet aferrar Crist  quan Ell ens interpel·la  en el patiment del  germà”.

“Exemple de solidaritat”

El president de Càritas Espanyola, Manuel Bretón, va agrair a Francisco el seu “exemple de solidaritat, lluita per la justícia i  la cura de la casa comuna”. Una vegada més vull agrair-li en nom de tots els que formem Càritas Espanyola el seu compromís per seguir alentint i mantenint la nostra institució”, va assegurar.

Bretón va expressar gratitud al Sant Pare pel seu “suport” a “totes les persones que s’acosten a Càritas a  la recerca d’una vida millor, d’aquells que no arriben a aconseguir-la i els que  lluny  de les fronteres de el nostre país continuen lluitant per assolir condicions dignes que els permeti cobrir les seves necessitats bàsiques”.

En el seu missatge, va recordar que al llarg d’aquests 75 anys Càritas ha hagut d’afrontar temps difícils. “Ens hem hagut d’adaptar, com el món sencer a les seqüeles d’una pandèmia i a una guerra propera a les portes d’Europa, sense oblidar totes les que segueixen obertes al món”, ha

 Malgrat un escenari de creixent inestabilitat, Bretón va recordar que “l’esperança, el tresó, la fe i el suport incondicional dels bisbes, les institucions, donants privats i empreses han estat un gran  al·licient per intentar estar a l’altura de la confiança dipositada  a Càritas, com a Església en la seva acció soci caritativa”.

Omella, junt amb el Consell General

En l’audiència van estar presents el president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Juan José Omella; el president de la Subcomissió Episcopal d’Acció Caritativa i Social i bisbe responsable de Càritas, monsenyor Jesús Fernández; el vicepresident Enrique  Carrer; la secretària general, Natalia Peiro; el delegat episcopal Vicente Martín, i els presidents de les Càritas regionals d’Andalusia, Aragó, Canàries, Castella-la Manxa, Extremadura, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, Madrid, País Basc i Navarra i Comunitat Valenciana i Múrcia.

Al costat  d’ells es trobaven també els consellers per designació episcopal, la presidenta de l’Associació San Vicente de Paúl i els directors de la Càritas Castrense i de les diocesanes de Barcelona, Madrid, Burgos i Màlaga, a més dels responsables de les àrees de  Cooperació, Comunicació, Administració, Acció Social, Desenvolupament Institucional i els membres del Gabinet de la Presidència.

Càritas Espanyola és la confederació oficial d’entitats  d’acció caritativa i social de l’Església catòlica.  Instituïda el 1947 per la Conferència Episcopal Espanyola, té per objecte la realització de l’ acció caritativa i social, a través dels seus membres confederats.

Les 70 Càritas Diocesanes repartides per tot Espanya promouen el desenvolupament integral de les persones i els pobles, especialment dels més pobres i exclosos.  Desenvolupa la  seva acció gràcies al finançament públic i privat, transformant aquestes aportacions en xifres valuoses, aquelles que parlen de desenvolupament, justícia i esperança.

Durant l’any  2021, Càritas va invertir un total de 403.158.987 euros, dels quals el 69% va procedir d’aportacions  privades  de donants, participants, empreses,   institucions, entitats d’economia social i  herències  i llegats, mentre que el 31% restant va resultar d’aportacions de les administracions públiques.