Cooperació internacional

La dimensió universal de la caritat

Càritas reafirma la dimensió universal de la caritat que no coneix fronteres i arriba a les persones més empobrides del planeta, sempre a través de les esglésies locals i les Càritas germanes amb les quals treballem. Per aconseguir-ho, Càritas Diocesana de Vic està confederada amb Càritas Espanyola i hi treballa en xarxa, com a part de la Confederació Internacional, juntament amb 165 organitzacions nacionals.

Principis bàsics de l’acció:

Dignitat, drets, igualtat, reciprocitat, interculturalitat i participació.

On som presents?

 

Amèrica Llatina

La nostra prioritat a l’Amèrica Llatina se centra en l’atenció a les poblacions més vulnerables (camperols, comunitats afrodescendents, indígenes,…) en una regió on la bretxa de la desigualtat és cada vegada més àmplia. Treballem en vint països i distingim quatre zones: CAMEX (Centreamèrica i Mèxic), Carib, Zona Bolivariana i Zona Sud.

Les intervencions van encaminades a defensar els drets humans en termes de seguretat alimentària, mobilitat de les persones i ajuda humanitària, així com en construcció de pau, governabilitat democràtica i iniciatives d’economia social i solidària.

Nord d’Àfrica

Som presents a Mauritània i el Marroc, on donem suport a processos d’enfortiment comunitari en zones rurals, empoderant la societat civil i incidint en l’accés a drets bàsics de les poblacions desafavorides.

També treballem per la garantia de drets de les persones en mobilitat, que es troben en aquesta regió dins del procés migratori, tant si hi són en origen, en trànsit o en destinació.

Orient Mitjà

Tenim presència a Palestina, Síria, Iraq, Jordània i el Líban. Prioritzem l’atenció a les poblacions vulnerables afectades pel conflicte a Síria, sigui dins del país o als països d’acollida.

A més, promovem i acompanyem iniciatives que garanteixin l’exercici dels drets bàsics de la població, per exemple, l’accés a la salut.

Àsia

Desenvolupem projectes a les Filipines, Bangladesh, Cambodja i Tailàndia. Per minimitzar els efectes del canvi climàtic, donem suport a estratègies de resiliència a les comunitats vulnerables centrades en la prevenció de riscos de desastres i l’organització comunitària, amb especial atenció a poblacions indígenes, i a la garantia dels seus drets.

Duem a terme accions d’ajuda humanitària per a les víctimes dels desastres naturals. Posem especial atenció a les poblacions en mobilitat i el seu accés a drets bàsics.

Europa

Donem suport a l’enfortiment institucional amb les Càritas d’Armènia, Ucraïna, Turquia, Grècia i els Balcans perquè garanteixin els drets bàsics de les persones vulnerables.

Donem suport a les persones que es desplacen forçosament, sobretot per raons de conflictes bèl·lics.

Àfrica

Treballem especialment amb les dones de les comunitats rurals de la regió del Sahel (el Senegal, Burkina Faso, Mali, el Níger i el Txad), afavorint el desenvolupament agrícola, la construcció de pau (processos electorals) i la resposta davant les emergències.

Al costat de les comunitats locals abordem el desenvolupament agrícola a la regió de la Banya d’Àfrica (Kènia, Etiòpia). A Grandes Lagos (República Democràtica del Congo, Burundi i Ruanda), al Sudan del Sud i al Sudan centrem la nostra participació en la resposta a les emergències i en projectes de protecció i construcció de pau.
A Moçambic combatem els problemes originats per la sequera.

El desenvolupament organitzacional i l’enfortiment de capacitats de les Càritas africanes s’acompanya de manera transversal.

Vols col·laborar amb la cooperació internacional?

Ajuda’ns a ser on més ens necessiten.