Noticia17/11/2023

VII Jornada Mundial dels Pobres: Francesc exhorta a no apartar la mirada de les persones empobrides

La Conferència Episcopal Espanyola i Càritas promouen la Jornada, que enguany se celebra sota el lema "No apartis el teu rostre del pobre"

Amb motiu de la celebració, el diumenge 19 de novembre, de la VII Jornada Mundial dels Pobres, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i Càritas sumen de nou els seus esforços per mobilitzar les comunitats cristianes i tota la societat en els objectius d’aquesta cita anual convocada pel papa Francesc

 

 
Orígens de la jornada

La idea d’impulsar aquesta Jornada va sorgir el 13 de novembre de 2016, durant el tancament de l’Any de la Misericòrdia, quan el Papa Francesc va expressar el seu desig de dedicar un dia especial a les persones empobrides. Aquest any, sota el lema “No apartis el teu rostre del pobre”, el Papa Francesc ens insta a no desviar la mirada d’aquells que enfronten diverses dificultats, ja sigui en zones de guerra, lluitant amb dificultats econòmiques, sent explotats en el treball o sentint-se fracassats en una cultura que els desfavoreix.

 

Augment dels costos de vida

El Papa Francesc fa èmfasi en la necessitat d’un compromís polític i legislatiu seriós i eficaç per abordar tant les formes tradicionals com les emergents de la pobresa. Destaca la precarietat laboral, els salaris insuficients i les especulacions que impacten en el cost de vida de moltes famílies que es tornen encara més indigents a causa de l’augment dels costos de vida. “Els salaris -afegeix- s’acaben ràpidament, obligant privacions que atempten contra la dignitat de les persones. Si en una família s’ha de triar entre el menjar per subsistir i les medicines per recuperar la salut, llavors s’ha de fer escoltar la veu del que reclama el dret d’ambdós béns, en nom de la dignitat de la persona humana”.

La precarietat laboral, els treballadors pobres, les víctimes d’accidents laborals són també per a Francesc serioses trucades d’atenció sobre el “desordre ètic” que marca el món del treball. Enmig d’aquestes dramàtiques situacions de pobresa, el Papa en destaca especialment una: la que afecta els joves, els quals es veuen afectats per una cultura que els porta a sentir-se incomplets.

 

Crida a l’acció

El Papa fa una crida a la solidaritat i subsidiarietat, insta ciutadans i institucions públiques a complir amb el seu deure. Destaca la importància de no quedar-se de braços creuats i d’implicar aquells que viuen en condicions de pobresa en processos de canvi i responsabilitat.

 

Gest de fraternitat

Com a gest de fraternitat, el Papa anima a compartir les nostres taules amb aquells en situació d’exclusió. La VII Jornada Mundial dels Pobres ofereix una oportunitat única per a la reflexió i l’acció. Unim-nos en el compromís d’alleugerir les situacions d’incertesa i precarietat, aprenent a mirar amb tendresa i compassió a aquells que ens envolten. Contemplem i orem per aquells que viuen aquestes realitats, recordant que cada gest de solidaritat compta i que, junts, podem marcar la diferència. Demostrem, una vegada més, que la unitat i la compassió són eines poderoses de canvi!

 

Us adjuntem el Missatge del Papa Francesc en el següent document: Missatge del Papa Francesc (VII Jornada M Pobres 2023)